Czy przygotowanie dobrego burgera to rzeczywiście musi być ogromne wyzwanie? A może należy tylko trzymać się podstawowej tradycyjnej receptury i potrawę będziemy mieli zawsze smaczną? To chyba dania jedne z najbardziej popularnych na całym świecie. Będą występowały w różnych wariantach, a szczególnie warto uwzględnić nowoczesne opcje wegetariańskie. Poza tym w różnych barach szybkiej obsługi możemy liczyć także na burgery, które są robione z ryb.
Czy burgery zawsze będą nam smakowały?
Nie wystarczy wykorzystać kawałek dobrego mięsa kupionego u cenionego rzeźnika, aby danie było udane. Niemniej ważną kwestią będzie sam sposób przygotowania i talent kucharza. Kluczowe będą także proporcje. Trzeba pamiętać o tym, aby w odpowiedni sposób były dobrane składniki. Zwykle także, jeżeli chcemy kupić burgery w Jaroszewicach albo w innym mieście, to spodziewamy się pewnej charakterystycznej potrawy.
Istotą dobrego burgera będzie dobrze wysmażone mięso, ale liczy się także kompozycja. Występuje wiele najróżniejszych wariantów, a przykładem będą różne amerykańskie programy telewizyjne, gdzie pomiędzy górną a dolną warstwą bułki może się znajdować nawet 20 cm najróżniejszych dodatków! Bary prześcigają się w komponowaniu najróżniejszych hamburgerów, wykorzystując mięso wołowe, wieprzowe lub ryby. Aby burger był w odpowiedni sposób przyrządzony, przede wszystkim wołowina musi być soczysta i powinna rozpływać się w ustach.
Czy w przypadku burgerów zawsze wołowina będzie najlepszym rozwiązaniem?
Tradycjonaliści i kucharze wychodzą z założenia, że najlepszą opcją mięsną, jeżeli chodzi o burgery, będzie wołowina. Mamy tu pewną swobodę, ponieważ możemy wykorzystać antrykot albo rostbef, czy też udziec wołowy. Są także specjaliści od przygotowania burgerów, którzy stosują mostek. Najważniejszą zasadą jest ta, która mówi, że mięso musi być wysokiej jakości. Kupujemy je w kawałku, a potem samodzielnie mielimy. Można też jednak eksperymentować i łączyć mięso wołowe z wieprzowiną, ale popularne są także burgery z indyka lub kurczaka.